Tentoonstellingen en musea

Van geschiedenis tot moderne kunst, in de openlucht of binnen muren, in historische panden of in speciaal ervoor gebouwde complexen: Duitsland kent tal van musea, voor groot en klein.

Hoort bij: Kunst & Cultuur

Is er toekomst voor Kulturpark Berlijn?

'Kulti' werd de Berlijnse Efteling liefkozend genoemd. Nu is het park in verval.  Een groep creatieve mensen heeft de handen ineen geslagen en wil het park een nieuwe bestemming geven. Zie hieronder hun plannen.

In DuitslandMagazine nummer 5, dat eind september verschijnt, vertelt Martine Zeijlstra over haar bezoek aan het park. Neem nu een gratis abonnement op ons magazine en mis het artikel niet.

Berlijn WelcomeCard

De Berlin WelcomeCard is hét ticket voor Berlijn. Gratis vervoer in Berlijn (AB) of Berlijn en Potsdam (ABC) gedurende 48 uur, 72 uur of 5 dagen. Je krijgt op vertoon van de kaart korting bij meer dan 200 attracties en highlights en evenementen. De kaart geeft gratis toegang tot de musea van het Museuminsel, met uitzondering van bijzondere voorstellingen.

De Berlin WelcomeCard is eenvoudig online te bestellen (maximaal 10 tegelijk) vanaf € 19,50 (pas AB voor 48 uur). Je krijgt dan per e-mail een voucher dat je in Berlijn kunt omwisselen voor de kaart.

Heb je geen vervoer in de stad nodig, schaf dan de Museumpas aan.

Nieuw militair historisch museum Dresden

Duitsland heeft een nieuw militair historisch museum. Het voormalige stadsarsenaal in Dresden is door architect Daniel Libeskind omgetoverd tot een opzienbarend bouwwerk. De presentaties in het museum zijn vernieuwend en confronterend tegelijk. De mens in tijden van oorlog staat centraal. Van de middeleeuwen tot actuele missies in Afghanistan.  Op de hoogste verdieping liggen restanten van  verwoeste steden uit de Tweede Wereldoorlog, waaronder Dresden en Rotterdam. 

Dat het museum, waarin 80 miljoen euro is geïnvesteerd, opvallend zou worden bleek al uit de keuze voor Daniel Libeskind. Deze Amerikaanse architect van joodse afkomst (zijn familie ontkwam de Holocaust) ontwierp een glazen vleugel van 30 meter hoog in de vorm van een wig. Het oogt als de boeg van een schip dat een ijsberg klieft. De top van het gebouw wijst naar het Ostragehege stadion. Dit markante punt werd door Britse piloten gebruikt als richtpunt tijdens de bombardementen op Dresden in 1945, waarbij 35.000 burgers het leven verloren. De glazen wig is een blikvanger in het hoofdgebouw aan de Olbrichtplatz. 

Het militair historisch museum plaatst de onderwerpen in meerdere perspectieven en is kritisch. Informatief en confronterend, maar niet politiek belerend. Of geweld ‘onjuist of gerechtvaardigd’ was is afhankelijk van vele factoren en de tijdgeest. Het museum laat zien dat elke oorlog ingrijpend lijden tot gevolg heeft. In de entree staan diverse teksten, waaronder van de beroemde militaire theoreticus Von Clausewitz: “Oorlog is niets anders dan voortzetting van het politiek verkeer met andere middelen." De vloer op de bovenste verdieping is gemaakt van stenen uit verwoeste steden uit de Tweede Wereldoorlog, waaronder  Wielu (Polen), Dresden en Rotterdam. Ook is een filmdecor van ‘Operatie Valkyrie’ (met Tom Cruise) over de aanslag op Hitler uit de studio’s weggehaald en hier neergezet. De verschrikkingen en het lijden door oorlog ervaart de bezoeker bijvoorbeeld op de tweede etage: een schedel van een Duitse soldaat die zelfmoord pleegde, het ruiken van de stank van ontbinding in de loopgraven tot beelden van een kat die door gifgas om het leven komt. Ook oorlogsmisdaden worden niet over het hoofd gezien. Het zijn confronterende museumervaringen die tot nadenken stemmen.

Superhandig: museumpas Berlijn

Voor wie een paar dagen naar Berlijn gaat is het handig om de Museumspass Berlin aan te schaffen. Voor slechts 19 euro kun je drie opeenvolgende dagen terecht in meer dan zestig musea: van A (Alliierter Museum) tot Z (Zucker Museum). Niet alleen grote en bekende musea openen hun deuren, ook minder bekende. Bij aankoop van de kaart krijg je een handige brochure met uitgebreide informatie en prachtige foto's. Drie dagen zijn eigenlijk te weinig om al dat moois te gaan zien.

De pas en brochure zijn vooraf te bestellen via internet. Zo kun je goed voorbereid op reis.

Carnavalsmuseum Kitzingen am Main

 

Zo’n 4.000 Duitse carnavalsverenigingen hebben zich verenigd in de koepelorganisatie Bundes Deutscher Karneval. Deze organisatie heeft een officieel museum in Kitzingen (Beieren): het Deutsche Fastnachtmuseum. Het museum is gehuisvest in twee gebouwen waarvan één een scheve, wankele toren, de Falterturm. Hier vind je zeven verdiepingen vol maskers, kostuums, oorkondes, medailles, informatie over gebruiken en allerhande spullen die met het carnavalsfeest te maken hebben. Een origineel hoofddeksel uit 1840, een zogenaamde ‘Narrenkappe’ is het oudste uit Duitsland. De collectie van het museum geldt als de belangrijkste en wetenschappelijk best onderbouwde ter wereld.

Het museum in de Falterturm (Falterstraße) is tijdelijk gesloten wegens verbouwing.

Museum in de Rosenstraße 10

Ma - Do: 9.00 - 12.00 uur en 14.00 - 16.00 uur

Vr: 9.00 - 12.00 uur

€ 1,00, kinderen tot 16 jaar € 0,50

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Kijk voor meer informatie, ook over andere Duitse carnavalsmusea op www.karnevalmuseum.de